Bare vær dig selv!

Nogle gange ønskede jeg, at jeg bare kunne knipse mine fingre og pludselig ikke bekymre mig om, hvad andre mennesker synes om mig.

Bare vær dig selv!

Da jeg gik i folkeskole og på gymnasiet, gav folk mig altid rådet, “bare vær dig selv. Du behøver ikke bekymre dig om, hvad folk tænker om dig; bare vær dig selv og alt vil gå fint.”

Det lød så godt, og nogle gange ønskede jeg, at jeg bare kunne knipse mine fingre og pludseligt være ligeglad med hvad mine jævnaldrende og andre fremtrædende mennesker i mit liv tænkte om mig, og ikke mindst hvor let påvirket, man bliver af dem. Men selvfølgelig skete det ikke sådan.

Du kan ikke tjene to herrer

Sandheden er, at jeg skal tage en fast beslutning om, hvem jeg ønsker at tjene. Og jeg kan faktisk ikke tjene både Gud og mennesker! “Ingen slave kan tjene to herrer. Han vil enten hade den ene og elske den anden eller holde sig til den ene og ringeagte den anden. I kan ikke tjene både Gud og mammon.” Lukasevangeliet 16:13.

Så måske er jeg sammen med nogle venner, og samtalen kommer ind på bagtalelse eller bare generelt noget negativt … Jeg ved, hvad Gud vil have mig til at vælge: til kun at sige opmuntrende ord om andre og til at være taknemlig for alt. Vælger jeg at tjene ham eller bare “følger mængden”, fordi det “ikke er så farligt?” Det er tydeligt i situationer som dette, at verset er sandt: du kan ikke tjene Gud og mennesker, det er ikke muligt.

Nogle gange kan disse beslutninger om at bryde sig fri fra at tjene mennesker være meget svære. Dette er specielt sandt, når det involverer folk, som har stået mig meget nær, måske endda relationer som jeg elsker meget. Jesus sagde i forbindelse med dette, “Tro ikke, at jeg er kommet for at bringe fred på jorden. Jeg er ikke kommet for at bringe fred, men sværd. Jeg er kommet for at sætte splid mellem en mand og hans far, en datter og hendes mor, en svigerdatter og hendes svigermor, og en mand får sine husfolk til fjender. Den, der elsker far eller mor mere end mig, er mig ikke værd, og den, der elsker søn eller datter mere end mig, er mig ikke værd.” Matthæusevangeliet 10:34-37.

Ingen tolerance for synd

Jesus havde hævn og had mod synden. Så da han sagde, “Jeg kom for at bringe sværd,” Han mente, at han ikke havde noget tolerance for synd i sit liv – selv hvis han blev påvirket af sine nærmeste slægtninge eller venner.

Da jeg tænkte på, hvad det betyder for mig, står det klart, at hvis jeg også ønsker at behage og tjene Gud, skal jeg også havde denne “nultolerance for synd strategi” i mit liv. Jeg kan ikke vælge at deltage i samtaler som indeholder bagtalelse, negativitet, urenhed, sladder eller være enig med synd, fordi mine nærmeste venner fortæller mig, at det er fint, og at der ikke er noget galt med det. I stedet skal mennesker mærke, at der er et “sværd” mod al synd i mit eget liv. Jeg er ikke enig med det, og jeg giver ikke efter for det! Det kan gøre ondt, når jeg skal ofre verdslige venskaber for at holde mig selv ren. Men jeg skal tage en fast beslutning om, hvem jeg tjener, for det er ikke noget “enten-eller.”

Ingen magisk løsning

Selvfølgelig, når jeg har en dyb kærlighed og omsorg for nære venner og slægtninge som har valgt en anden vej, ønsker jeg virkelig at se, at det går godt med dem. Så kan jeg tage Paulus’ råd til Timotheus og “give agt på dig selv og på den undervisning, du giver, hold fast ved det; for når du gør det, bliver du til frelse både for dig selv og for dem, der hører på dig.” Første Timotheusbrev 4:16. Jeg kan også vise dem godhed og kærlighed, og bede om at Gud vil tale til dem og hjælpe dem til at tjene ham.

Nu som jeg ser tilbage, ville jeg ønske, at jeg havde forstået, at det gamle råd: “Bare vær dig selv,” er synonymt med “ikke bliv så let påvirket af mennesker.” Nej, du kan ikke magisk knipse dine fingre og komme fri fra, hvad andre tænker, men du kan tage en fast beslutning til at tjene Gud alene og kun være til velbehag for ham. Og når du gør det er al kraft og hjælp til rådighed for dig, til at blive ved med at vælge det gode. Så, hvis du står på valg i dit liv, så bed om at Gud vil styrke dig til at være fast og beslutsom til kun at vælge det gode, og til at leve et bevidst liv for ham alene. Gud lovede, at det vil gå godt, og når vi tror dette, har vi al styrke og kraft til at “stride troens gode strid” (Første Timotheusbrev 6:12), og “mere end sejrer vi ved ham, som har elsket os” (Romerbrevet 8:37).

Skriftsted taget fra: www.bibelsselskabet.dk: "Læs i bibelen".

Download gratis e-bog

Jeg er korsfæstet med Kristus

Dette hæfte er baseret på det, som Paulus skriver i Galaterbrevet 2,19-20: «Jeg er korsfæstet med Kristus. Jeg lever ikke mere selv, men Kristus lever i mig.” Her forklarer Elias Aslaksen hvad dette betyder, og hvordan læseren kan have samme vidnesbyrd som Paulus i sit eget liv.