Den ødelæggende effekt ved at sammenligne sig med andre

Det kan være overraskende skadeligt at sammenligne sig med andre.

Den ødelæggende effekt ved at sammenligne sig med andre

Gud vil have, at vi skal være os selv. Det er faktisk langt fra hans vilje at begynde at sammenligne sig med andre.

Jeg ved ikke med dig, men jeg har en dårlig tendens til at sammenligne mig selv med andre mennesker. Jeg siger “andre mennesker”, men ofte er det bare én person ad gangen. Selve personen kan variere, men det er ofte en jeg kender godt, og jeg har altid opdaget noget ved dem, som jeg misunder eller ser op til, og ville ønske at jeg også havde. Tanken starter som ganske lille, men udvikler sig gradvist.

Og så, folkens, er showet i gang.

«Opdag hvor dårlig du er»

«Velkommen til aftenens episode af ‘Opdag hvor dårlig du er’, hvor du kan sammenligne dig selv med latterligt fantastiske mennesker, som du aldrig kan blive lig! Aftenens vært, Hr. D. Pression, vil vise dig lige præcis hvordan aftenens Fantastiske Person er sjovere, mere charmerende, mere åndelig, flittigere og generelt mere fantastisk end den person, du selv er. Timevis af fortvivlende analyse og knusende selvkritik, alt baseret på ‘fakta’ som er fuldstændig pålideligt og slet ikke opdigtet, ligesom grundmuren af unægtelig sandhed: Dine følelser.»

Ok, det var nok en lidt tåbelig metafor, men den er overraskende nær sandheden. Jeg har mistet timer, dage af mit liv ved at sammenligne mig selv med andre og at ønske, at jeg var som dem. Jeg er blevet meget stresset, blevet virkelig vred og har grædt som en baby. Jeg er gået til folk, jeg stoler på for «alvorlige samtaler», jeg har prøvet at ændre min livsstil og forsøgt at forandre min personlighed for at efterligne en anden person. Jeg har været på alletiders ture med mine bedste venner, kun for at ende op med usikkerhed og en følelse af ikke at være god nok.

At sammenligne sig med andre kan være meget alvorligt, hvis man lader det få overtaget.

Fornægt anklageren

Men der er kun et sted, disse tanker kommer fra: Anklageren, Satan. Han prøver at trykke os ned og få os til at føle os fordømte og ubrugelige, distrahere os fra det arbejde som Gud faktisk vil gøre i os. Hvis han ikke kan få os til at anklage vore venner, som står i samme kamp, vil han prøve at få os til at anklage os selv! Kåre Smith, lederen af Brunstad Christian Church, sagde engang at «Hvis der er uro, usikkerhed og utryghed, er det et sikkert tegn på, at anklageren arbejder. Mennesker der giver efter for anklageånden tvivler på alt. Jeg kender ikke til noget som kan gøre et menneske så hult og tomt som anklageånden. Derfor skal vi virkelig være på vagt – som for helvedes ild – imod at slippe noget som helst af denne ånd ind i vore hjerter.»

Men vi behøver ikke længere at høre på anklageren – hvilken lettelse! Gud har planlagt hele vort liv ned til hvert sekund og vil, at alt skal lykkes for os. Han har planer om en fremtid og et håb for os (Jeremias’ Bog 29,11), akkurat med den personlighed og det liv, som hver af os har – ikke nogen andres! Hvis vi er trofaste mod ham, vil han tage sig af os.

Gud skabte os sådan. Hver og en af os er skabt på en unik og fabelagtig måde. Vi behøver ikke at måle os selv med andre – vi klarer os fint med at bruge det, Gud har givet os. I stedet for at føle sig som et problem, kan vi lære at bruge vore personligheder konstruktivt – hver og en har noget at bidrage med, som ingen andre kan!

«Herre, du ransager mig og kender mig. Du ved, om jeg sidder eller står, på lang afstand er du klar over min tanke. … Jeg takker dig, fordi jeg er underfuldt skabt.»  Salmernes Bog 139.

Skriftsted taget fra: www.bibelsselskabet.dk: "Læs i bibelen".

Download gratis e-bog

Jeg er korsfæstet med Kristus

Dette hæfte er baseret på det, som Paulus skriver i Galaterbrevet 2,19-20: «Jeg er korsfæstet med Kristus. Jeg lever ikke mere selv, men Kristus lever i mig.” Her forklarer Elias Aslaksen hvad dette betyder, og hvordan læseren kan have samme vidnesbyrd som Paulus i sit eget liv.