Gå til indhold

Hvad er forskellen på fristelse og synd?

Er der egentlig nogen forskel på fristelse og synd?

I mit kristenliv kan jeg føle, at fristelser gør mig uren, og at jeg har syndet I mit tankeliv. Dette er dog ikke sandt. Fristelse er ikke synd, men en prøve på min tro, og igennem evangeliet kan jeg udholde fristelserne uden nogensinde at begå synd!

Min tendens til synd—synden i kødet

Synden kom ind i verden på grund af en ulydighedsgerning af de første mennesker, Adam og Eva. Alle Adam og Evas efterkommere har arvet synden i kødet—ikke skyld, men en tendens eller tilbøjelighed til at følge deres egen vilje fremfor Guds vilje. Bibelen bruger mange ord til at beskrive denne tilbøjelighed: synden i kødet, syndens legeme, syndens lov, lyster og begæringer, osv. I Romerbrevet 7:18 skriver Paulus, Jeg ved, at i mig, altså i mit kød, bor der intet godt.” Her beskriver han den tendens til at synde, som vi alle har arvet.

Fristelse vs. Synd

Jakob skriver meget klart om emnet med fristelse og synd: Men ingen, som bliver fristet, må sige: »Jeg bliver fristet af Gud;« for Gud kan ikke fristes af det onde, og selv frister han ingen. Når man fristes, er det ens eget begær, der drager og lokker én; når så begæret har undfanget, sætter det synd i verden, og når synden er vokset op, føder den død.” Jakobsbrevet 1:13-15.

Ud fra dette kan vi se, at fristelse alene ikke er det samme som at begå synd; synden er resultatet af en undfangelse—når mit sind er enig med begæret (eller lysten) som bor i mit kød, eller menneskelige natur. Hvilket vil sige at begå synd er noget, jeg vælger at gøre, og synden kan ikke udføres, med mindre jeg er enig med den.

Ingen behøver at synde!

Faktisk lærer Jakob os, at fristelser er en prøve på vor tro, og de som holder ud, uden at begå synd, vil få livets krone (Jakobsbrevet 1:12). På samme måde skriver Peter, at vore prøvelser (fristelser) forårsager glæde, for når vor tro prøves resulterer det i vor sjæls frelse. Evangeliet er, at selvom jeg bliver fristet, behøver jeg ikke at synde—faktisk kan jeg følge i Jesu fodspor og overvinde fristelsen. Syndens løn er døden, men de som sejrer vil få evigt liv!

1

Hvad er synd?

Vi ved, at vi alle er syndere og har brug for frelse fra vor synd. Men hvad er definitionen af synd?

Læs mere
2

Syndernes forladelse

Syndernes forladelse er en af de størst mulige gaver. Det er begyndelsen på kristenlivet, en af resultaterne af Jesu arbejde. Hvad indebærer syndernes forladelse, hvordan modtager vi den, og hvad sker der bagefter?

Læs mere
3

Hvad er samvittigheden? Hvordan kan jeg takle skyldfølelse?

Hvordan kan jeg med sikkerhed vide, hvad der er rigtigt og forkert? Hvad gør jeg med denne skyldfølelse?

Læs mere
4

Hvad er forskellen på at have synd og gøre synd?

Johannes skriver, at vi alle har synd, men at de som gør synd aldrig har set Gud eller kender ham (Første Johannesbrev 1:8; Første Johannesbrev 3:6). Hvad er forskellen?

Læs mere
5

Hvad er forskellen på fristelse og synd?

Er der egentlig nogen forskel på fristelse og synd?

Læs mere
6

Hvordan overvinder jeg synden?

Guds ord taler om at være “mere end triumferende” over synden. Men hvordan?

Læs mere
Følg os