Gå til indhold

Hvad er forskellen på at have synd og gøre synd?

Johannes skriver, at vi alle har synd, men at de som gør synd aldrig har set Gud eller kender ham (Første Johannesbrev 1:8; Første Johannesbrev 3:6). Hvad er forskellen?

Syndefaldet

Synden kom ind I verden igennem Adam og Eva, som var ulydige mod Gud. Igennem deres ulydighedsgerning (syndefaldet), blev Adam og Eva besmittet og deres kød—deres menneskenatur—blev syndigt (Første Mosebog 3:1-6; Romerbrevet 5:12). Begæret som boede i dette kød, blev vækket til live og begyndte at modstå Guds vilje. Disse begær kaldes “synden i kødet,” vor egen vilje.

Have synd—fristelse

Alle mennesker har arvet synd i kødet, og det er derfor vi kan sige, at alle har synd (Første Johannesbrev 1:8). Vi oplever dette, når vi bliver fristet. Når man fristes, er det ens eget begær, der drager og lokker én; når så begæret har undfanget, sætter det synd i verden, og når synden er vokset op, føder den død.” Jakobsbrevet 1:14-15. At blive fristet er ikke det samme som at synde, men hvis vi bevidst udfører vort begær, bliver synden “undfanget.” Dette sker, når vort sind er enig med synden, som bor i vort kød.

Gøre synd; falde i synd

Der er en stor forskel på at have synd og gøre synd. De som gør synd, er de som gerne vil synde—de vil ikke opgive synden. Når så begæret har undfanget, sætter det synd i verden, og når synden er vokset op, føder den død.” Jakobsbrevet 1:15. Dette henviser til en åndelig død, en adskillelse fra Gud. Gud kan ikke have samfund med en person, som ikke vil opgive synden. Det er et liv uden håb og uden Gud.

Når vi har givet vort liv til Jesus, vandrer vi på den vej, han vandrede. Vi har dedikeret os til at gøre Guds vilje og stoppe med at leve i synd. Vi har taget en kamp op mod synden og er begyndt at gå på livets vej. Ikke desto mindre kan det ske, som vi vandrer på livets vej, at vi falder i synd. Dog var dette ikke vort sind – vort sind var at tjene Gud og følge Kristus. Vi forbliver ikke i synden, men vi sørger over den, angrer og beder om tilgivelse, og står op og går videre. Siden vi har dette sind efter at gøre det gode, vækker vort fald os til at være opmærksom og fast besluttet, så det ikke sker igen.

Synd ikke!

Mine børn, dette skriver jeg til jer, for at I ikke skal synde.” Første Johannesbrev 2:1. Dette må være muligt, siden det står skrevet så klart I Guds ord! Jesus selv levede på jorden som et menneske, med den samme natur, som vi har, men han syndede aldrig, fordi han aldrig udlevede de begærer som boede i hans kød. I stedet var Gud i stand til at fordømme synden i hans kød! (Hebræerbrevet 4:15; Romerbrevet 8:3). Døden kunne ikke holde ham og som resultat, åbnede Jesus en vej tilbage til Gud—en vej hvor vi, som er hans disciple kan følge ham. Hvilket kraftigt, håbefuldt evangelium vi er blevet givet!

1

Hvad er synd?

Vi ved, at vi alle er syndere og har brug for frelse fra vor synd. Men hvad er definitionen af synd?

Læs mere
2

Syndernes forladelse

Syndernes forladelse er en af de størst mulige gaver. Det er begyndelsen på kristenlivet, en af resultaterne af Jesu arbejde. Hvad indebærer syndernes forladelse, hvordan modtager vi den, og hvad sker der bagefter?

Læs mere
3

Hvad er samvittigheden? Hvordan kan jeg takle skyldfølelse?

Hvordan kan jeg med sikkerhed vide, hvad der er rigtigt og forkert? Hvad gør jeg med denne skyldfølelse?

Læs mere
4

Hvad er forskellen på at have synd og gøre synd?

Johannes skriver, at vi alle har synd, men at de som gør synd aldrig har set Gud eller kender ham (Første Johannesbrev 1:8; Første Johannesbrev 3:6). Hvad er forskellen?

Læs mere
5

Hvad er forskellen på fristelse og synd?

Er der egentlig nogen forskel på fristelse og synd?

Læs mere
6

Hvordan overvinder jeg synden?

Guds ord taler om at være “mere end triumferende” over synden. Men hvordan?

Læs mere
Følg os