Gå til indhold

Hvad er samvittigheden? Hvordan kan jeg takle skyldfølelse?

Hvordan kan jeg med sikkerhed vide, hvad der er rigtigt og forkert? Hvad gør jeg med denne skyldfølelse?

Hvad er samvittigheden?

Vi har alle en medfødt sans for, hvad der er rigtigt og forkert, en “indre stemme” som evaluerer alle vore tanker, ord og handlinger. Denne “indre stemme” hedder samvittigheden, og den giver mig information, om noget moralsk set er rigtigt eller forkert.

Min samvittighed er dog ikke noget constant, som aldrig forandrer sig. Det er formet og udviklet af mit miljø, oplevelser og forståelse. Derfor er samvittigheden forskellig i hvert menneske, og kan ikke bruges til at have det “sidste ord”.

En ren samvittighed

Ikke desto mindre er det, at have en ren samvittighed minimumskravet, for at have fred med Gud. Jeg skal aldrig, under nogle omstændigheder, handle imod min samvittighed, fordi det er det samme som at begå synd med vilje. En ren samvittighed betyder, at jeg lever perfekt ifølge det lys (den forståelse), jeg har.

Hvis jeg bevidst har begået synd, skal jeg spørge Gud, og hvis nødvendigt, mennesker om tilgivelse. Mine sager skal være i orden, før jeg kan gøre fremgang i mit åndelige liv.

En overfølsom samvittighed

For nogle er det almindeligt, at have skyldfølelse selv efter at have modtaget tilgivelse for synd. Satan, anklageren, kan blive ved med at anklage mig om tidligere synd, eller fordi jeg bliver fristet. Så skal jeg stå ham imod i tro, og henvise ham til Jesus, som har udslettet min skyld. Jeg skal også stoppe med at synde for at komme fri fra skyldfølelse.

Jeg kan også have skyldfølelse på grund af en overfølsom, svag samvittighed, der anklager mig for alt muligt, som egentlig ikke har noget med at tjene Gud, at gøre. Jeg kan være meget bekymret om ydre ting, som jeg synes rigtige eller forkerte, uden at finde Guds vilje. Dette kan også lede til at dømme andre eller blande sig i deres sager, når de måske handler med en ren samvittighed, efter den forståelse de har. På lignende måde kan jeg føle skyld på grund af andres mening om noget, jeg har gjort eller sagt. Satan, anklageren, prøver at bruge denne mulighed for at få mig til at fortvivle over mig selv, eller til at anklage de andre.

Hvis mit sind vil tjene Gud, kan han hjælpe mig på dette område, så min samvittighed bliver styret i den rigtige retning. Guds ord har klare retningslinjer om, hvad hans vilje virkelig er, og jeg kan bede om Helligånden, hjælperen, til at vejlede mig og give mig en bedre forståelse.

En skadet samvittighed

Hvis jeg forhærder mig selv på et eller flere områder I mit liv, og bevidst handler imod min samvittighed gang efter gang, kan jeg ende med en skadet samvittighed. Ved gentagen ulydighed bliver min samvittighed “slået fra” på disse områder med det resultat, at jeg faktisk kan gøre, det jeg ved er forkert, uden at føle skyld i min samvittighed længere. Selvfølgelig er dette en meget farlig tilstand—syndens løn har ikke ændret sig, bare fordi jeg ikke anerkender skyld længere.

Hvis jeg helhjertet angrer og begynder at tjene Gud og gøre hans vilje, kan Helligånden også vise mig disse områder. Der skal jeg så tage en hård kamp op imod denne synd, og få mine sager i orden. Der står skrevet, at jeg skal høste, det jeg sår, og denne “høst” kan blive smertefuld og hård at bære, men ved lydighed og vedholdenhed kan jeg blive helbredt.

Min frelse og en samvittighed i udvikling

Paulus skrev, at han ikke var sig selv bevidst, men dermed var han ikke frikendt (Første Korintherbrev 4:4). Det vil sige, at han havde en ren samvittighed, men han vidste stadig, at der var områder i hans liv som ikke var perfekte i Guds lys. Der kræves mere end en ren samvittighed for at blive fuldstændig frelst.

Hvis jeg vil gøre Guds vilje, vil Helligånden oplyse mig om områder i mit liv, hvor min samvittighed ikke er følsom nok til at reagere. Ånden vil vise mig synden, som bor i mit kød (min menneskelige natur), og dette er et langt større område, end blot den synd som er synlig. Hvis jeg er lydig imod ånden og hans ledelse, vil min samvittighed også udvikle sig og dække et større område.

1

Hvad er synd?

Vi ved, at vi alle er syndere og har brug for frelse fra vor synd. Men hvad er definitionen af synd?

Læs mere
2

Syndernes forladelse

Syndernes forladelse er en af de størst mulige gaver. Det er begyndelsen på kristenlivet, en af resultaterne af Jesu arbejde. Hvad indebærer syndernes forladelse, hvordan modtager vi den, og hvad sker der bagefter?

Læs mere
3

Hvad er samvittigheden? Hvordan kan jeg takle skyldfølelse?

Hvordan kan jeg med sikkerhed vide, hvad der er rigtigt og forkert? Hvad gør jeg med denne skyldfølelse?

Læs mere
4

Hvad er forskellen på at have synd og gøre synd?

Johannes skriver, at vi alle har synd, men at de som gør synd aldrig har set Gud eller kender ham (Første Johannesbrev 1:8; Første Johannesbrev 3:6). Hvad er forskellen?

Læs mere
5

Hvad er forskellen på fristelse og synd?

Er der egentlig nogen forskel på fristelse og synd?

Læs mere
6

Hvordan overvinder jeg synden?

Guds ord taler om at være “mere end triumferende” over synden. Men hvordan?

Læs mere
Følg os