Gå til indhold

Hvad er synd?

Vi ved, at vi alle er syndere og har brug for frelse fra vor synd. Men hvad er definitionen af synd?

Hvad er synd egentlig? Synd er det som adskiller mennesker fra Gud, og syndens løn er døden. Jeg begår synd, når jeg er ulydig mod Guds vilje og overtræder hans love (Første Johannesbrev 3:4).

Der er mange udtryk, bibelske og ikke-bibelske, for at beskrive synd. For eksempel, hvad er arvesynd, synd i kødet og legemets gerninger? Vi har alle synd, men ingen behøver at begå synd. Hvad er forskellen?

Arvesynden

Synden kom ind i verden, da Adam og Eva var ulydige mod Gud og spiste af kundskabens træ, og dermed kunne skelne mellem godt og ondt. De adlød deres egen vilje hellere end Guds, og ved dette blev de bevidst om rigtigt og forkert (Første Mosebog 2-3). Ved denne ulydighedsgerning blev deres menneskelige natur fordærvet, og de fik en syndig natur, eller et syndigt kød—arvesynden.

Synden i kødet

Hvad er synden I kødet? Alle Adam og Evas efterkommere har arvet synd i kødet—ikke skyld, men en tendens eller tilbøjelighed: synd i kødet, syndens legeme, syndens love, lyster og begæringer osv. I Romerbrevet 7:18 skriver Paulus, Jeg ved, at i mig, altså i mit kød, bor der intet godt.” Her beskriver han den tildens til at synde, som vi alle har arvet.

Johannes skriver, Hvis vi siger, at vi ikke har synd, fører vi os selv på vildspor, og sandheden er ikke i os.” Første Johannesbrev 1:8. Synden som jeg har, er synd i kødet—lyster og begæringer—som jeg har arvet. Dette er ikke min egen skyld; det er noget, jeg er født med og det indeholder ikke skyld (Romerbrevet 7:24-25; 8:1).

Jeg kan mærke denne tendens, hver gang jeg bliver fristet. Når man fristes, er det ens eget begær, der drager og lokker én.” Jakobsbrevet 1:14.

Hvornår har jeg begået synd?

Dog er der en stor forskel på at have synd—blive lokket af mine lyster og begæringer—og at gøre synd. Jakob skriver videre: når så begæret har undfanget, sætter det synd i verden, og når synden er vokset op, føder den død.” Jakonsbrevet 1:15. Her ser vi, at fristelse ikke bliver til synd (begået synd), før en undfangelse finder sted. Denne undfangelse sker, når mit sind er enig med lysten. Resultatet er, at jeg begår synd, hvorvidt det er i tanke, ord eller gerning. Det er synd, som jeg vil blive holdt ansvarlig for—nu er jeg skyldig.

Synd jeg ikke er klar over—legemets gerninger

Jeg vi også ofte opleve, at jeg kan handle, tale eller tænke imod Guds vilje, uden altid at være klar over det. I Romerbrevet 7 og 8 beskriver Paulus dette meget klart, og her kalder han disse handlinger legemets gerninger og være holdt fanget i syndens lov i mine lemmer. Fordi lysten aldrig var mig bevidst, har jeg ingen skyld. Dog kan selv disse gerninger komme til min samvittighed på et senere tidspunkt, og så skal de laves om på.

Læs andre artikler for at lære mere om samvittighed, fristelse, tilgivelse for synd og leve et sejrende liv.

1

Hvad er synd?

Vi ved, at vi alle er syndere og har brug for frelse fra vor synd. Men hvad er definitionen af synd?

Læs mere
2

Syndernes forladelse

Syndernes forladelse er en af de størst mulige gaver. Det er begyndelsen på kristenlivet, en af resultaterne af Jesu arbejde. Hvad indebærer syndernes forladelse, hvordan modtager vi den, og hvad sker der bagefter?

Læs mere
3

Hvad er samvittigheden? Hvordan kan jeg takle skyldfølelse?

Hvordan kan jeg med sikkerhed vide, hvad der er rigtigt og forkert? Hvad gør jeg med denne skyldfølelse?

Læs mere
4

Hvad er forskellen på at have synd og gøre synd?

Johannes skriver, at vi alle har synd, men at de som gør synd aldrig har set Gud eller kender ham (Første Johannesbrev 1:8; Første Johannesbrev 3:6). Hvad er forskellen?

Læs mere
5

Hvad er forskellen på fristelse og synd?

Er der egentlig nogen forskel på fristelse og synd?

Læs mere
6

Hvordan overvinder jeg synden?

Guds ord taler om at være “mere end triumferende” over synden. Men hvordan?

Læs mere
Følg os