Om Brunstad Christian Church

Se officiel side for Brunstad Christian Church: bcc.no

Begyndelsen

Johan Oscar Smith blev født i 1871 og betegnes som grundlægger af Brunstad Christian Church. Mens han granskede bibelen, blev det klart for ham, at de første kristne var grebet af en kærlighed til Kristus og en tro på et liv i forvandling. Dette inspirerede Johan Oscar Smith, sådan at han på det tispunkt, to tusinde år efter Jesu død, fandt tilbage til den samme tro som var i begyndelsen.

Fra Smith begyndte at modtage disse åbenbaringer fra Gud, startede han med at samtale med sine medmennesker. Det var magtpåliggende for han at kunne videreformidle det, Gud underviste ham om. Arbejdet gav ikke resultater, og i datidens religiøse Norge var der fuld af karismatiske og populære prædikanter der fængede folk langt mere end læren om Kristus åbenbart i kød. Smith på sin side var hverken interesseret i at vige bort fra sandheden for at samle mange, eller lave nogen stor forestilling for at tiltrække sig opmærksomhed. «Gud vil gerne have nogen til at stå for sit åsyn; for der er nok af de som står for folkets åsyn», skrev han til sin bror i 1909.

Inden 1910 var venneflokken vokset med 50-60 personer, spredt rundt omkring på Øst – og Sydlandet, og de samlede sig og begyndte sin egen mødevirksomhed. Dette var begyndelsen på Brunstad Christian Church. Menighedens virksomhed startede i Horten, der på den tid var hovedbase for Marinen. Mange af Johan O. Smiths første trosfæller var derfor marinefolk. Specielt under første verdenskrig sejlede mange af disse neutralitetsvagt langs den langstrakte norske kyst, og fik dermed anledning til at snakke med folk om sin tro, hvor de kom i land. På den måde slog Smiths lære rod på flere steder langs Norges kyst. I dag findes der lokalmenigheder på cirka 20 steder over hele Norge.

Ud i den store verden

Allerede i 1930-erne fik menigheden fodfæste i Danmark og Sverige, og fra 1950-erne spredte budskabet sig også til de fleste lande i Europa. Siden midten af 1960-erne har der været stigende virksomhed i Canada og USA.

Menigheden kom til Sydamerika, Asien og Australien i 1970-erne, og til mange lande i Afrika i 1980-erne.

Allerede i 1970-erne havde menigheden god kontakt med undergrundskirken i mange Østeuropæiske lande, men omstændighederne gjorde missionsrejser dertil vanskelige. Men efter kommunismens fald har missionsarbejdet i Østeuropa virkelig skudt fart og menigheden har fået et solidt fæste i mange lande i dette område.

Menigheden har i dag virksomhed i mere end 65 lande på alle kontinenter.

Menigheden – Kristi legeme

«Jeg har ikke samlet til mig selv, men til Kristus som er hovede for menigheden.» Dette sagde Johan O. Smith på sin 70-årsdag, og det kan stå som noget af det, som er specielt ved menigheden. Smith forstod tidligt, at tilhørighed til religiøse partier ikke har nogen betydning for at blive frelst. Med basis i bibelen forkyndte Smith derfor, at menigheden er Kristi legeme, hvor alle lemmerne selv skal have kontakt med hovedet – Jesus Kristus – for at blive frelst. Og når hver enkelt har kontakt med hovedet, har de også fællesskab – samfund – med hinanden. Vore ledere har op igennem årene altså ikke forsøgt at bygge noget om sig selv, men Gud har givet menigheden vækst og fremgang.