Der er ingen frygt i kærligheden – Hvordan jeg lærte at takle skræmmende mennesker

Der er ingen frygt i kærligheden – Hvordan jeg lærte at takle skræmmende mennesker

At se mennesker igennem Guds øjne lærte Karen noget værdifuldt i forbindelse med, at have med mennesker at gøre, som hun fandt skræmmende

6 min. ·

På det sidste virker det som om jeg ofte har set og hørt udtrykket, “Alle du møder kæmper en kamp, du ikke ved noget om. Vær venlig. Altid.”

Selvfølgelig er dette vigtigt, men det spørgsmål jeg kommer på er, hvordan de ved, det er en kamp, de vinder?

Mød min ven Karen. Hun er glad, venlig og sprudlende. Hun er nem at snakke med og behagelig at være sammen med. Men hun fortæller mig, at hun har skulle kæmpe en kamp, for at være i stand til at være sådan omkring alle mennesker.

Karen’s kamp

“Hele min krop rystede,” siger Karen. “Jeg følte mig helt kold, havde ondt i maven. Jeg vidste, dette var noget, jeg blev nødt til at gøre, men jeg havde mest lyst til at krølle mig sammen i et hjørne.

“Jeg var bange.

“Jeg var lige begyndt på et nyt arbejde, og en del af arbejdet var at takle nogen mennesker med overvældende stærke personligheder, og som virkede ekstremt ærlige og taktløse.

“Jeg vidste, det ikke var Guds sind, at jeg skulle lade mig selv blive styret, skræmt og bange for mennesker. Det som hjalp mig, var at tænke, ‘Gud har fuld kontrol over situationen, og han sætter mig ikke i situationer, som jeg ikke kan klare’ (Første Korintherbrev 10:13).

“Når jeg begyndte at mærke disse symptomer på frygt og angst, har dette vers været specielt til hjælp for mig:

“’For Gud har ikke givet os en fej ånd, men en ånd med kraft og kærlighed og besindighed.’ Andet Timotheusbrev 1:7.

“Jeg sagde til mig selv, ‘Det der sker nu er en følelse; det er frygt. Gud har ikke givet mig frygts ånd til denne situation. Dette er ikke noget, som betyder, at jeg skal blive bange. Gud vil, at jeg har krafts ånd og et fast sind i denne situation.’ Det gentager jeg for mig selv, og fokuserer bevidst på ordene i det vers.

“Når jeg tillader mig selv at blive trøstet af, og henter kraft fra disse ord, så tænker jeg mere klart – ‘med et fast sind.’ Så ser jeg, at der er en opgave Gud har forberedt for mig i denne situation, og det er ikke at være bange. Her kan jeg velsigne nogen. Her er en nød, jeg kan udfylde. At være bange har ingenting at gøre med, at have et fast sind, og det er ikke den solide grundvold, Gud ønsker for mig.

“Gud har al kraft og al magt for mig i hver situation, så jeg kan blive en person som handler og gør det, som skal gøres. Disse mennesker er i mit liv, så jeg kan lære noget om mig selv og rense mig selv, eller så jeg kan velsigne og hjælpe dem, eller begge dele.”

Fuldendt kærlighed

“Et andet vers der har været et kraftigt våben for mig er:

“‘Frygt findes ikke i kærligheden; men den fuldendte kærlighed fordriver frygten; for frygt er forbundet med straf, og den, der nærer frygt, er ikke fuldendt i kærligheden.’ Første Johannesbrev 4:17-18.

“Det gik op for mig, at det var latterligt, at jeg ikke kunne være sammen med bestemte mennesker, fordi deres personlighed skræmte mig. At jeg hele mit liv kunne være bundet af denne frygt. Det vers er som et anker for mig nu ‘… fuldendt kærlighed fordriver frygten.’

“Gud har fuldendt kærlighed til alle. Hvis jeg kan se disse skræmmende mennesker, som Gud ser dem, hvis jeg kan have den samme kærlighed, så behøver jeg ikke frygte dem, men jeg ønsker også at gøre det godt for dem. Jeg vil have den samme kærlighed til dem, som Gud har. Nu kan jeg gå ind i disse situationer, og når jeg bliver fristet til at blive bange eller overvældet, styrker jeg mig selv med verset. ‘Fuldendt kærlighed fordriver frygten.’ Jeg er ikke bange for dette. Gud har samme omsorg for denne person, som han har for mig.”

Tænke på andre end mig selv

“Så ligemeget hvem jeg er sammen med, behøver jeg ikke være bange, jeg kan tænke, ‘Måske har denne person brug for hjælp? Hvad kan jeg gøre for ham?’ Så kommer jeg ud af mine egoistiske tanker og ind i en kærlighed til de andre, hvor jeg heller tænker på, hvilke kampe de måske kæmper, i stedet for at være bekymret over mig selv. Frygt opstår ofte, fordi jeg søger andre menneskers ære, jeg ønsker de skal tænke godt om mig, men som verset i Johannesevangeliet 5:44 siger:

“‘Hvordan skal I kunne tro, når I vil have jeres ære fra hinanden og ikke søger æren hos den eneste Gud?’

Siden dengang er jeg kommet i situationer, hvor jeg faktisk har tænkt, ‘Hvorfor var jeg bange for denne person?’ Nu kan jeg faktisk gøre ting med dem og sige ting, være til velsignelse. Nogle gange er det stadig en kamp, så jeg skal tage en bevidst kamp op: ‘Nej. Fuldendt kærlighed fordriver frygt! Gud hjælper mig med at gøre dette. Hjælper mig med at være en velsignelse.’ Jeg kan overvinde min frygt og have det godt med mennesker, selvom vore personligheder ikke på naturlig vis klikker. Så er resultatet, at jeg kan enes med og have det godt med alle. Jeg kan skabe forbindelser med andre, når jeg tænker på andre end mig selv.”

Jeg vidste ingenting om Karen's kamp, men jeg er glad for, at hun delte den med mig. Jeg bliver opmuntret til, at mine kampe også kan vindes!

Skrifsteder er taget fra bibelen.dk, den autoriserede oversættelse af bibelen 1992, med mindre andet er specificeret. Copyright © Det Danske Bibelselskab 1992.