En forandret mand

For mere end otte år siden prøvede Mike at smugle treogtyve kilo stoffer over den amerikanske grænse. I fængslet gav han Gud et løfte—et løfte der forandrede hans liv.

Skrevet af Laura Petkau
En forandret mand

For mere end otte år siden prøvede Mike at smugle treogtyve kilo stoffer over den amerikanske grænse. I fængslet gav han Gud et løfte—et løfte der forandrede hans liv.

Der bryder sved frem i hans håndflader, den slags koldsved, der får en til at ryste. Da hoveddørene til statsfængslet åbner sig, kan Mike mærke at hans små nakkehår rejser sig. Langsomt går det op for ham, at han er blevet taget på fersk gerning. Indtil dette øjeblik havde han været meget sikker på, at dette aldrig ville ske.

En time tidligere havde Mike kørt igennem den internationale grænse til USA med en trailer, “kold som en agurk.” Han var klar til at indtage verden! Han havde ingenting at skjule! Men sandheden er, at han havde tilbragt halvanden dag på at forberede sig til dette øjeblik. Han havde omhyggeligt taget sig tid til at gemme femogtyve kilo stoffer under de gulvbrædder han havde på traileren, for at smugle det over grænsen.

Som han trådte ind i fængselsgangen, forsvandt overmodet. “Indtil det tidspunkt havde jeg fornægtet alt. Lige pludselig var jeg rædselsslagen! Min mave begyndte at vride sig eftersom det gik op for mig, at dette var seriøst. Jeg blev taget, og der var ingen måde at komme ud af det på. Jeg følte, at jeg var i en ond drøm og ikke kunne vågne.”

Mike (til venste) med hans børn, kone og bror

Disse hændelser skete for over otte år siden. Det er svært at forestille sig, at det er den samme mand, jeg snakker med i dag. Jeg sidder i Mikes stue omgivet af hans kone og børn.

Mike, 28, er nu familiemand, men endnu mere end det—han er en dedikeret kristen, som har vendt 180 grader om på sit liv. Selvom hans liv er godt nu, har det ikke altid været sådan. I sine teenage-år tog han nogle dårlige valg med langsigtede konsekvenser.

Hurtige penge

“Jeg var helt klar over, at mit liv gik i en dårlig retning,” siger han. Så fortsætter han med at fortælle hvordan han, som meget ung, begyndte at hænge ud med den “forkerte klike” i skolen. Denne livsstil fortsatte igennem high school og ind i hans tidlige voksenår.

Rygning og druk førte til stoffer og til den skæbnedag, hvor han indvilligede i at smugle stoffer over USA’s grænse. Han tænkte, at det bare ville være hurtige penge, og så ville han være velhavende. Mike voksede op i et hjem med meget få midler. “Da jeg var femten, lavede jeg et løfte for mig selv i mit hjerte, at jeg aldrig ville leve sådan, aldrig. Han fortæller, hvordan han havde håbet at betale noget af sin gæld tilbage, og måske endda tjene nok penge til at hjælpe sin mor med at få et ordentligt hus.

På grænsen gik ingenting planlagt. Hans køretøj blev undersøgt, stofferne blev fundet, og han blev velfortjent smidt i fængsel.

Et løfte til Gud

På det tidspunkt vidste Mike, at han var i en blindgyde. Så beskriver han med en stille, ødelagt stemme at “det var de værste dage i mit liv…” Han reflekterer og tøver, “Det eneste, jeg vidste, at gøre var at bede—det havde jeg lært som barn. Jeg lovede Gud, at hvis jeg ikke døde, så ville jeg forandre mit liv og leve helt for ham.”

Mike og søn - 2012

Mike fortsætter med at fortælle, hvordan han i fængslet var omringet af mennesker, der ikke havde andet end ondskab og had i deres tanker. Bare at gå forbi deres celler, gjorde ham rædselsslagen. Han ønskede af hele sit hjerte, at han kunne få en chance til.

Når jeg ser på denne mand nu, der sidder i sin stue med sin kone og børn i nærheden, er det svært at forestille sig, at han har været anderledes. Han er virkelig en forandret mand! Jeg var nysgerrig om hvem der havde hjulpet ham til at forandre sig. Hvordan kunne dette være muligt?

Han gav Gud det løfte i den mørke fængselscelle og var meget bestemt på ikke at skuffe ham igen. Efter at han blev løsladt, begyndte han at komme til møderne i Brunstad Christian Church, hvor han var kommet som barn. Det tog tid, men efterhånden som han hørte Guds ord, talt i troens ånd, modtog han tro for sig selv. Han mødte mennesker, i hvilkes liv han så, der skete en forvandling. Han begyndte at tro på, at det var muligt for ham at komme til et nyt liv! “Husk ikke på det, der skete tidligere, giv ikke agt på fortiden; nu skaber jeg nyt, nu spirer det frem, ved I det ikke? Ja, jeg lægger vej i ørkenen og floder i ødemarken.” Esajas’ Bog 43:18-19

Rydde op i fortiden

Han indrømmer, at det har været en hård “ødemark”—at rydde op i sit gamle liv og ikke falde tilbage i sine gamle vaner. Han vidste først og fremmest, at han blev nødt til at “skære sig selv fri” fra dårligt selskab; ellers ville der ikke gå lang tid, før han blev trukket tilbage til de gamle vaner igen. Dette vers gav genklang i hans hjerte: “Far ikke vild! Slet omgang fordærver gode sæder.” Første Korintherbrev 15:33

Senere gik det op for ham at et større problem og kernen af problemet var hans egen stolthed og kærlighed til penge, der blev en snare for ham. “Men de, der vil være rige, falder i fristelse og baghold og henfalder til utallige tåbelige og skadelige tilbøjeligheder, som styrter mennesker i undergang og fortabelse. For kærlighed til penge er roden til alt ondt; drevet af den er nogle blevet ført bort fra troen og har voldt sig selv mange smerter.” Første Timotheusbrev 6:9-10

Han tog næste vers til hjerte, “Men du, Guds menneske, skal holde dig fra alt dette og stræbe efter retfærdighed, gudsfrygt, tro, kærlighed, udholdenhed og sagtmodighed. Strid troens gode strid…” Mike har skullet kæmpe for hvert lille fremskridt, men det har været synligt for mange, at der er sket fremskridt. Selvom han aldrig har læst meget, er bibelen blevet hans livline.

Mike høster stadigvæk af de valg, han tog for længe siden. Det, at han har valgt at leve for Gud, sletter ikke bare hans fortid på et øjeblik, men han er mere bestemt end nogensinde på at holde fast på sin tro på Gud og aldrig vende tilbage til det gamle liv.

En medhjælp for samfundet

Mike sammen med ungdomsgruppen på en nylig bowlingtur

Mike har dedikeret sin tid til at arbejde med de lokale ungdomsgrupper, og håber på at gøre en positiv forskel i deres liv. Nogle af disse unge har set Mike forandre sig på nært hold, og har været i stand til at bevidne en ny virkning i ham. Der hvor han var hård og arrogant før, er han blevet blid og omsorgsfuld.

Da han bliver spurgt, hvad han ville sige til unge, der møder det samme pres som han oplevede, da han var teenager, siger han, “Jeg vil så gerne spare disse unge piger og drenge fra at gå den samme vej, som jeg gik. Jeg vil advare dem til at holde sig fra alt, der har med stoffer og alkohol at gøre, og til at være forsigtig med hvilke venner de vælger!”

Han ryster på hovedet og taler med overbevisning, “Når jeg ser tilbage, startede det med en cigaret, og så rullede snebolden derfra. Alle siger, ‘Jeg prøver bare én gang, men det er ikke bare én gang.”

Mike stopper for at tænke over hvilken skade, han kunne have voldt, hvis smuglingen havde været succesfuld. “Der går ikke en dag, uden at jeg fortryder, de dumme beslutninger jeg tog.”

Jeg takkede ham for at være så åben og ærlig. Her er en person, som har lært af sine fejl og ikke kun det, men også blevet en medhjælp for samfundet!

Skriftsted taget fra: www.bibelsselskabet.dk: "Læs i bibelen".

Download gratis e-bog

Jeg er korsfæstet med Kristus

Skrevet af Elias Aslaksen

Dette hæfte er baseret på det, som Paulus skriver i Galaterbrevet 2,19-20: «Jeg er korsfæstet med Kristus. Jeg lever ikke mere selv, men Kristus lever i mig.” Her forklarer Elias Aslaksen hvad dette betyder, og hvordan læseren kan have samme vidnesbyrd som Paulus i sit eget liv.