Husk på dette når du tror du har ret

Hvor kommer dine meninger fra? Hvad danner dine standpunkter?

Skrevet af Page Owens
Husk på dette når du tror du har ret

I løbet af en almindelig dag møder de fleste mennesker forskellige situationer, hvor de skal danne en mening og udtrykke, hvorfor de tænker, som de gør. Nogle gange kan det være situationer, hvor folk har forskellige eller til og med modsatte meninger, og dette kan føre til mange konflikter.

Som kristen skal jeg også forme og udtrykke meninger hele dagen, men hvad er det vigtigt at huske på i alle disse situationer?

At hævde mine egne meninger

Jeg tænker ofte på verset i Jakobsbrevet 1,20: «For et menneskes vrede udretter intet, der er retfærdigt for Gud.» At hævde min egen mening med stærke og aggressive ord kan ødelægge og rive ned og forårsage alle slags negative resultater. Denne opførsel får måske folk til at tage hensyn til, hvad jeg har at sige, eller til og med være enig med mig, men at nedtrykke andre på den måde er langt fra, hvordan Gud behandler folk! Guds vilje er, at jeg skal fyldes med tålmodighed, langmodighed, godhed og kærlighed mod alle og i alle situationer uden undtagelser.

Du tror måske, at andre mennesker ville «træde på mig» og hundse med mig, hvis jeg skulle tage det sådan. Der står skrevet om Jesus i en sådan omstændighed, at han «svarede ikke med skældsord» (Første Petersbrev 2,23). Han gav faktisk et meget klart vidnesbyrd, da han stod foran Pontius Pilatus og sagde: «Du havde ikke nogen som helst magt over mig, hvis ikke det var givet dig ovenfra.» (Johannesevangeliet 19:11). I forholdet var han ikke optaget af at gøre sin egen mening kendt og forstået; i stedet var han kun optaget af én ting – at gøre Guds vilje på jorden. Og han stolte så meget på sin himmelske fader, at han vidste, at Gud ville passe på ham ligemeget hvad, ligemeget om andre forstod ham eller var enige med ham.

Det som Gud virkelig bryder sig om er ikke, om jeg har ret. Hvilken rolle spiller det? Hvis jeg ikke skaber liv og fred rundt mig, så arbejder jeg ikke i ånden (Romerbrevet 8,6). Det Gud er optaget af er, at jeg «døder» den stolthed, stædighed, den menneskelige retfærdighed og ufleksibilitet som er i min natur, og i stedet lytter til andre, viser sand kærlighed og omsorg for dem og arbejder for at opnå det gode på en sindig, god og fredelig måde. Gud vil, at mit ego skal aftage, sådan at Kristi liv kan øge i stadig større grad i mig (Johannesevangeliet 3.30; Andet Korintherbrev 4,10-11).

Hvad fører til liv og fred?

Det er let at tillade min menneskelige visdom og ræsonnement at «synge ud», når noget går mod mig. «Det er ikke sådan, som det burde være, de må virkelig lære at forandre sine vaner», osv. I denne situation skal jeg bede til Gud om at se hårdheden og stædigheden i mig selv, og bede om at fred og godhed kan komme fra mig istedet. Menneskelig visdom og ræsonnement fører ikke til liv og fred, men det gør Guds vilje altid (Hebræerbrevet 12,18). Jeg kan også bede om hjælp til at kunne udtrykke mig på en god og fredelig måde, uden at der hænger stædighed eller bitterhed fast ved mine ord.

Jesus gik «vejen nedad.» I stedet for at kæmpe for at skabe et godt navn for sig selv –  at fremme sig selv og altid forsøge at få andre til at blive enige med ham og støtte ham – var han kun optaget af, hvad Gud tænkte om ham. Han prøvede ikke at klatre i anseelse hos mennesker, men i stedet ydmygede hans sig under Guds vældige hånd (Første Petersbrev 5,6). Vi læser om ham, at han var «sagtmodig og ydmyg af hjertet». (Matthæusevangeliet 11,29)

Når jeg også er optaget af denne ene ting – at gøre Guds vilje – er alt heldigvis meget enkelt! Jeg kan reagere på hver situation, baseret på hvordan jeg forstår Guds ord, og når jeg gør dette, giver Gud mig stadig mere og mere lys over hans ord og vilje. Jeg oplever, at jeg forstår det i en dybere og dybere grad. Når jeg er lydig mod det, jeg forstår, i enkel trofasthed, bliver jeg mere og mere sagtmodig og ydmyg af hjertet, tålmodig, god og fuld af kærlighed og omsorg for de andre. Disse ting begynder at erstatte stoltheden, stædigheden og den ufleksibilitet som bor i min natur, og jeg oplever i stedet, at jeg bliver mere og mere til behag for ham, som jeg følger efter!

Skriftsted taget fra: www.bibelsselskabet.dk: "Læs i bibelen".

Download gratis e-bog

Guds evangelium

Skrevet af Sigurd Bratlie

Nåden betyder, at al min synd bliver tilgivet, når jeg bekender den. Men det betyder også, at vi får kraft til at adlyde sandheden, som Jesus kom med. I denne bog skriver Sigurd Bratlie om dette, og viser at Guds sande evangelium er troens lydighed.