Hvad “livets hemmelighed” betyder for mig

Hvad “livets hemmelighed” betyder for mig

Hvad er livet? Det er et spørgsmål, jeg har hørt mange mennesker spørge om, og noget jeg ofte har spurgt mig selv om.

5 min. ·

Livet kan virke som lidt af et mysterium. Der sker ting med os og vore nærmeste, som vi ikke forstår, eller forstår hvorfor. Disse er ting vi ønsker og beder Gud om, men af en eller anden grund går tingene bare ikke vores vej. Og dog … er det ikke hele meningen for os i vore daglige situationer og omstændigheder at finde det “hemmelige” i livet?

Livet går ikke som planlagt

Som ung person der vokser op kan jeg have alle mulige slags ambitioner og mål for mit liv: “Når jeg er ældre skal jeg studere, have et arbejde, tjene mange penge, blive gift, have et hus, bil, familie og livet vil være godt.”

Men livet går ikke, som jeg havde planlagt, og jeg går i panik og tvivler på, om Gud overhovedet tager sig af mig eller eksisterer. Der kommer sygdom, studiet går ikke helt som planlagt, jeg får ikke det job, jeg ønsker, jeg tjener ikke nok penge, jeg har ikke råd til det perfekte hus eller bil. Og udover alt dette er jeg ikke engang gift, når alle andre omkring mig er.

Hvordan reagerer jeg? Finder jeg mig selv sige, “livet er bare ikke fair …?”

Men des mere jeg sætter spørgsmål ved og bekæmper Gud, des mere vanskeligt og ulykkeligt bliver mit liv. Så hvad ønsker Gud af mig?

Jeg har et valg

“Stol på Herren af hele dit hjerte, og støt dig ikke til din egen indsigt. Hav ham i tankerne på alle dine veje, så vil han jævne dine stier.” Ordsprogenes Bog 3:5-6.

Gud har skabt jorden og gav mig en fri vilje, et valg, og det er op til mig, hvad jeg vælger. Han fører mig igennem noget for at gøre mig stærkere og bedre som person. Han har noget stort i tankerne for mig (Peters Andet Brev 1:3-4) og ønsker, at jeg lever mit liv som discipel. Han bruger såkaldte “vanskelige” mennesker og situationer for at vise mig den elendighed, som bor dybt i mig. Det er ikke disse mennesker eller situationen som er problemet, men den reaktion som kommer op fra min natur – og det er noget, jeg kan vælge at gøre noget med! Jeg kan vælge at gøre Guds vilje hellere end min egen.

At erkende dette fører mig til en overraskende sandhed: det var Guds intention hele tiden…

Livets hemmelighed

Guds intention for mig er, at jeg finder sand lykke, og det kommer af at opgive min egen vilje og planer og bruger enhver mulighed, Gud har forberedt for mig. Jeg kan vælge enten at lytte til mine egne tanker og fornuft, selvmedlidenhed og stolthed, eller vælge at bruge det som kommer på min vej til at få det bedste ud af det.

Livet kan blive spændende og nyt, når jeg ser, at Gud har kontrol og har en perfekt plan for mig. Jeg kan vågne op hver morgen og glæde mig over, at jeg har endnu en dag. Mere tid til at finde denne hemmelighed i livet; hemmeligheden til at være lykkelig og gøre andre lykkelige. Ikke leve for mig selv. Være taknemlig, selv når jeg er udmattet eller i smerte.

Jeg tror ikke nogen virkelig har svaret på, “Hvad er hemmeligheden i livet?”, men jeg kan bruge min tid på at finde denne hemmelighed. Disse skyklapper som blindede mig kan fjernes, når jeg tager mig“selv” ud af billedet og begynder at tænke på det skjulte arbejde, som Gud gør i mig.

Så uanset hvor jeg er i livet, uanset mine omstændigheder, vil jeg have det mål at søge og finde den indre hemmelighed til et lykkeligt liv – ligesom Jesus gjorde hver dag, ved at opgive hans egen vilje, lyster og begæringer og kun leve for Guds åsyn. Jesus er mit eksempel og forløber og blev fristet på alle områder ligesom mig, så der er ingen undskyldning for mig. På denne vej bliver jeg forvandlet til at blive mere som ham, og det gør livet så værd at leve!

Det er en hemmelighed, da ingen andre ved hvad jeg tænker, hvad jeg føler, hvad jeg går igennem eller hvordan min dag, uge, måned eller sidste år er gået.

Være tilfreds

Ikke sådan at forstå, at jeg har manglet noget; for jeg har lært at nøjes med, hvad jeg har." Filipperne 4:11.

Ligemeget hvad jeg er gået igennem, eller hvad jeg skal gå igennem, lærer jeg at acceptere min lod og stole på, at det er allerbedst for mig. Måske får jeg aldrig de ting, jeg forventer eller tænker, jeg burde have, men jeg kan lære at acceptere det liv, Gud har planlagt perfekt for mig – et liv som fører til guddommelig natur, hvis jeg lærer at tage mine situationer på den rigtige måde! (Peters Andet Brev 1:4) Hvad ville være bedre end at have åndens frugter som kærlighed, glæde, fred og tålmodighed – med andre ord, guddommelig natur – blomstrende i mit liv, så jeg altid er i hvile og altid er taknemlig?

Det er ikke bare hemmeligheden til livet, men hemmeligheden til et lykkeligt liv. Når jeg giver slip på hvad “jeg vil”, og tror på at alt som kommer på min vej er det bedste for mig, fører til et lykkeligt liv både her på jorden og i al evighed.

Skrifsteder er taget fra bibelen.dk, den autoriserede oversættelse af bibelen 1992, med mindre andet er specificeret. Copyright © Det Danske Bibelselskab 1992.