Gå til indhold

Ingen ønsker at være sur

Hvordan kan jeg komme dertil, hvor mit ansigt ståler af lys – selvom jeg ikke “føler” for det?

Et solskinsbarn, et solskinsbarn, Gud vil jeg skal være et solskinsbarn …”

Denne linje er måske fra en børnesang, men den har været en guideline for mit liv.

Hvis jeg føler, at jeg står i en vanskelig situation eller bliver fristet til at blive sur, eller jeg har en “dårlig dag” kommer strofen fra denne sang til mig, og med det samme skifter min holding og lukker de dårlige tanker ud. Jeg skal bede om kraft for at kæmpe imod denne sure attitude. Jeg kan under ingen omstændigheder skifte min holdning, som at trykke på en knap, ved at bruge min egen kraft, men ved Guds nåde, kan han hjælpe mig til at sejre over den synd, som er skyld i mit humør. Hvad enten det er selviskhed, irritation, stædighed eller hvad som helst, det er.

Et ansigt som stråler

Men hvad betyder det, at være et solskinsbarn? For mig får ordene “være et solskinsbarn” mig til at tænke på et ansigt, som stråler af lykke og kærlighed; et ansigt som skinner af lys. Nogen som har det på denne måde, er det altid godt at være sammen med, nogen som altid gør det godt for de andre. Ingen behøver nogensinde bekymre sig, om de fornærmer mennesker som dette, eller gør dem sure eller siger de forkerte ting. Disse personer drager andre med deres ånd. Det er den ånd, jeg længes efter at have, dag ind og dag ud.

Men hvordan kan jeg bevare denne lykkelige fremtræden til alle tider? Ofte kommer der ting op, situationer rejser sig, og jeg kan “miste besindelsen”, eller jeg kan blive irriteret af andre. Så går solen væk og bliver erstattet af en sort sky. Et ansigt som viser mine følelser; ulykkelighed, utålmodighed eller hvad det måtte være. Måske tænker du, at det er hyklerisk altid at have et lykkeligt ansigt, selv når du ikke føler dig lykkelig. At det bare virker som en facade, at få andre til at tænke, at dit liv er bedre, end det egentlig er. Er det virkelig muligt altid at være et solskinsbarn?

For mig betyder det, at være et solskinsbarn, at jeg faktisk er glad, ligemeget hvad mine følelser fortæller mig. Ligemeget hvilke dårlige tanker jeg måtte blive fristet til eller hvilke negative følelser, der rejser sig i mig, kan jeg sige, “Nej, jeg ønsker ikke at være sådan,” og så beslutte mig for at vise Kristi dyder frem – kærlighed, mildhed, tålmodighed, sagtmodighed, osv. Ingen behøver at vide, hvilke prøvelser jeg går igennem som kunne friste mig til dårlige tanker; de behøver kun at se den godhed og det lys, der stråler frem fra mig.

Ligemeget hvilke slags tilsyneladende dårlige ting der kommer på min vej – have med urimelige mennesker at gøre, stå i vanskelige situationer, osv. – ligemeget hvilken kamp der foregår i det skjulte, kommer der kun godhed frem.

Fri til at være et solskinsbarn

Men hvordan bliver jeg denne person? Nogle gange, når jeg har negative tanker, husker jeg ikke sangen med det samme. Nogle gange kommer den med det samme, mine tanker begynder at gå i en mørk retning, men andre gange opdager jeg først det efter tyve minutter, eller noget lignende. Så længe jeg er omhyggelig til at komme af med disse tanker, så snart jeg er klar over dem, så ved jeg, at jeg er lydig mod det, som jeg ved er rigtigt. Hvis jeg lader disse negative tanker leve og påvirke min ånd, så flytter de fra mine tanker og ind i mit hjerte, og jeg begynder at blive en ulykkelig og bitter person. Når jeg tillader, at disse tanker tager over, så bliver jeg en slave under dem: en slave for synder som utaknemlighed, at klage eller andre onde ting (Johannesevangeliet 8:34).

Men hvis jeg er nidkær og ivrig til at sejre i det øjeblik, jeg bliver klar over fristelsen, bliver synden dødet, og jeg bliver fri til at være et solskinsbarn for Jesus! Kristi liv bliver manifestet i mig, og andre kan se det, og han kan blive herliggjort igennem mig (Andet Korintherbrev 4:10). Og des mere jeg sejrer, når jeg bliver fristet til at føle mig ulykkelig, des mere naturligt bliver det, indtil det begynder at blive min umiddelbare reaktion.

“I er verdens lys. En by, der ligger på et bjerg, kan ikke skjules. Man tænder heller ikke et lys og sætter det under en skæppe, men i en stage, så det lyser for alle i huset. Således skal jeres lys skinne for mennesker, så de ser jeres gode gerninger og priser jeres fader, som er i himlene.” Matthæusevangeliet 5:14-16.

Så længe jeg tænker på sangen, “Et solskinsbarn, et solskinsbarn, Gud vil jeg skal være et solskinsbarn …,” så vil mit hjerte vokse sig lettere, og alt forandres. Jeg husker at være glad, jeg husker at være taknemlig for alt, og jeg husker at være et lys for andre. Jeg behøver ikke at være sur, og jeg ønsker det ihvertfald ikke. At blive fristet til at blive sur er meget naturligt, men ikke kan lide at være sur. Det er et valg. Og vi kan vælge at være glade. Vi kan vælge at være et solskinsbarn.

Kernelærdomme

AktivKristendom af Brunstad Christian Church udforsker, hvordan Guds ord udfordrer os og gør os i stand til at leve 100 % efter hans vilje, så vi ikke længere behøver at falde i synd, men kan komme til et liv i sejr.

Download gratis e-bog

At være kristen

At være kristen er et meget dybere liv, end bare at bede Jesus om at komme ind i ens hjerte og tro på syndernes forladelse. Det er et liv i udvikling og vækst i det som er af Kristus. Dette hæfte præsenterer meget tydeligt og enkelt, det som er grundlæggende i et kristent liv.

Følg os