Kærligheden til penge er roden til al slags ondt

Kærligheden til penge er roden til al slags ondt

Det er ikke et vers der normalt kommer til mig i forbindelse med mit ægteskab, men det var præcis, hvad jeg havde brug for at høre.

Dette vers om kærligheden til penge er ikke et vers, der normalt kommer til mig i forbindelse med mit ægteskab og med min ægtefælle. Det er ofte vers som “kærligheden er tålmodig, kærligheden er mild …” Men for nyligt var jeg i en situation, hvor dette vers indeholdt kraften og åbenbaringen til at sætte mig fri fra en ægteskabs-krise, som uundgåeligt ville have endt med fornærmelse, sårede følelser, argumenter og stress.

Stress i forholdet

Det er ingen hemmelighed, at en høj procentdel af ægteskaber ender i skilsmisse. Selvom der er mange grunde og mange historier, når det gælder skilsmisse, synes én at være en fællesnævner for mange: økonomi. Stort set hver eneste gifte person du taler med, har en stor del oplevelser med dette.

Økonomi er omfattende. Prøve at finde balancen mellem at bruge, betale regninger, spare op, give. Nogle af os har nok problemer, der spiller på den streng, uden kommentarer fra en anden person. Ægteskab kommer med en helt ny “guldmine” af muligheder.

Uden at gå ind i større detaljer, var min mand og jeg ikke helt enige om den bedste måde at bruge vores fælles penge på. Mens jeg havde en lang liste af ting, jeg manglede til børnene, til huset, osv., så han ikke behovet for ting, som han betragtede som vilkårlige. Samtidigt så jeg, at han brugte penge på ting, som jeg betragtede som unødvendige og spild. Som vi så vore penge forsvinde på vores bankkonto, begyndte vi at beskylde hinanden for det. Han var frustreret over, at dagligvarerne kostede for meget. Det gjorde mig vred: at han kunne være så bekymret over dagligvarerne, når han selv for nyligt købte en ny bil. Selvom jeg vidste, at der ikke var nogen ende på ting, vi kunne beskylde hinanden for, følte jeg, at jeg skulle forsvare mig selv. Så der var vi, kastende med beskyldninger, bebrejdelse og sårende bemærkninger frem og tilbage.

Det er ikke første gang, det er sket. Faktisk er det den eneste ting, vi skændes om, og det virkede næsten som om det var blevet en regelmæssig hændelse. Men det er sjovt hvordan, selvom man måske skændes over en specifik ting, kommer hver eneste fejl den anden person har gjort strømmende tilbage. Så i stedet for bare at løse et finansielt tvist, pludselig stress, spænding og frustration siver ind i alle andre facetter i livet.

Det var dog anderledes denne gang.

Kærlighed til penge: Mit eget liv?

Noget kom tilbage til mig, som jeg havde hørt i menigheden om forskellen på min eget retfærdighed og Guds retfærdighed. Mine tanker var fuld af “tusind stemmer” der retfærdiggjorde, hvorfor jeg havde ret i denne situation, råbe op, prøve at tvinge min pointe igennem—min retfærdighed. Men så tænke jeg på Jesus og hans retfærdighed. Som han blev latterliggjort, ignoreret, truet og til sidst dræbt, “åbnede han ikke sin mund” (Apostlenes Gerninger 8:32; Peters Første Brev 2:21-23). Han var i sandhed retfærdig, fordi han gik ydmyghedens vej. Han gik fredens vej. Han prøvede ikke at tvinge sin egen mening, for at overtale alle til at se hans pointe. Var det den vej, jeg gik?

Nej, men jeg følte, at hvis jeg ikke kæmpede for mit, så ville jeg ikke få det, som jeg ville. Jeg har brug for ting til børnene! Jeg har brug for ting til huset!

Men så kom åbenbaringen fra himlen!

“For kærlighed til penge er roden til alt ondt; drevet af den er nogle blevet ført bort fra troen og har voldt sig selv mange smerter.” Første Brev til Timotheus 6:10.

Når man hører dette vers, tænker man ofte på hungersnød og korrupte regeringer. Men da Gud talte disse vers til mig, var det som om en kæde havde løst sig. Jeg stod ikke der og kæmpede længere. Det er i mit eget liv, i mine egne tanker, jeg skal bruge Guds ord. Pludselig blev løsningen meget klar for mig. Jeg holdt godt fast på “min egen retfærdighed.”

Sandheden var, at jeg havde større kærlighed til penge og alt det indebærer, større end til min partner, mine ægteskabs-løfter og Guds bud. Prøvede at tvinge min vej, min pointe, mine krav til min ægtefælde var som at assistere Satan i hans mission om at splitte par fra hinanden, og skabe kaos i mit liv og min familie.

Assistere Satan???

Satan er blevet afsløret!

Da jeg indså dette, vidste jeg, at Satan var blevet afsløret. Kærligheden til penge er i virkeligheden roden til al slags ondt, og det er Satans første våben til at ødelægge verden. Han gør det ved først at trænge ind i familier, forhold indtil ødelæggelsen spreder sig som kræft i en nation. Men jeg kan stoppe ham på hans veje, ved at sikre mig, at denne taktik ikke har nogen plads i mit liv. Jeg fik et had i mit hjerte, lige der og da, for alle de meningsløse, frugtløse skænderier for min egen grådighed og egoisme. Jeg gik til angreb mod Satan. Hvis der er noget, han ikke kan tåle, er det mennesker som erkender sandheden.

Dette lys betyder ikke, at jeg nu pludselig ikke behøver de ting som står på min indkøbsliste; men jeg fik fred over, at Gud meget vel ved, hvad jeg har brug for, og min del er at søge hans rige først. Som vi godt ved er skænderi, konflikter, min egen vilje, krav—ingen af dem har nogen plads i det rige.

Jeg tog fejl. “Men, din mand …” Nej. Jeg tog fejl. Er det forkert, at skulle bruge disse ting til huset eller at købe dagligvarer? Selvfølgelig ikke, men det var ikke det, som var pointen. Men kravene og irritationen, alle de ting som kommer op fra mit syndige kød, var problemets rod, og det er det, som der virkelig skal tages fat på. Tænk på alle disse gennemtrængende sorger, jeg kan blive sparet for, fordi jeg nu har dette våben—ikke for at bruge mod min mand, men for at bruge mod Satan selv! Jeg priser og takker Gud for denne åbenbaring, og at jeg kan følge Jesus i hans retfærdig og ikke længere være på anklagerens side.

Dette indlæg er tilgændeligt på

Skrifsteder er taget fra bibelen.dk, den autoriserede oversættelse af bibelen 1992, med mindre andet er specificeret. Copyright © Det Danske Bibelselskab 1992.