Ved du, hvor skadelige dine ord kan være?

Ved du, hvor skadelige dine ord kan være?

Det er blevet farligt let at sende beskeder til hinanden på sociale medier. Men har du tænkt over konsekvenserne?

5 min. ·

Det er så let at kommentere noget på Instagram uden at mene for meget med det. Det tager kun nogle sekunder at sende en besked. Man kan hurtigt komme med en spydig bemærkning eller le af nogen. Det er utrolig let at skade hinanden med ord.

Jeg læste lige et hjerteskærende indlæg af en 17 år gammel pige. Hun fortalte om, hvordan hun var blevet trådt på, spyttet på og sendt hårrejsende beskeder til af sine jævnaldrende, da hun gik på gymnasiet.

Hendes historie er desværre kun én af mange – men denne gjorde ekstra indtryk på mig. I hendes indlæg beder hun indtrængende om, at vi må være forsigtige med hvad vi siger og skriver til hinanden. Ord kan dræbe. Husk det, når du er i skole, siger hun.

Selvom eksemplerne hun fortæller om er horrible og afskyelige, er det billederne af beskederne hun har modtaget, der rammer mig ekstra hårdt i maven. Hun er grim, skriver de, hun fortjener at dø. Hun bliver stærkt beskyldt for at have gjort de groveste forbrydelser, fuldstændig uden grundlag. Rygterne spreder sig hurtigt på de sociale medier.

Ord der skader

Det er ikke nødvendigvis de fysiske slag, der gør mest skade. Ord kan reducere en persons selvtillid til nul på et øjeblik. En besked, der fortæller dig at ingen holder af dig, eller at ingen kan lide dig på grund af hvordan du ser ud, er svær at takle. De kan hærge i årevis. Måske var beskederne egentlig ment som en spøg, måske var afsenderen sammen med nogle venner og blev revet lidt med, da han skrev det. Måske mener mange det samme, og det føltes kun rigtigt at nogen fortalte ham eller hende sandheden. Det er hule undskyldninger.

Der er ikke bare tale om ord, der minder om drabstrusler, som den stakkels pige fik. Der er ikke bare tale om mobning. Det gælder også kolde, dømmende ord som både du og jeg let kan lukke ud uden at tænke os om. Ord som kan såre, skade, gøre en person usikker, ked af det eller føle sig ekskluderet. Det er heller aldrig rigtigt. Uanset hensigten må vi aldrig sige eller sende en besked, der kan blive opfattet sådan. Der er en stor fare med sociale medier – man er jo distanceret fra personen man skriver til, og det gør at tærsklen for, hvad man siger, er lavere end nogensinde før. Og det går faretruende hurtigt; et par tastetryk og «send».

Kan man viske ord ud?

Ord forsvinder ikke. De fortsætter med at eksistere så snart du har sagt dem eller sendt beskeden. De eksisterer i modtagerens tanker og sind, men også i Guds minde. Det gælder på godt og ondt, for Gud dømmer retfærdigt (Matthæus 12,37). Lad os ikke sige eller skrive noget vi ikke ville have gjort igen, men tænke en ekstra gang, før vi griner af nogen eller kommer med sarkastiske kommentarer.

Men hvis det sker at vi har sagt ord, vi fortryder, er det bedste vi kan gøre at ordne op i det. Bede om en undskyldning. Det kan være svært, og det kræver mod at bede om tilgivelse. Vi har alle brug for tilgivelse, mest af alt af Gud selv. (Efeserne 4,32) Når vi beder om det fra et sandt og ærligt hjerte, så er Gud så god, at han tilgiver os for al slags synd, også tankeløse ord. Men vi må også ordne op med dem vi har såret. Så kan vi bede Gud om at få et nyt sind og bede om at starte forfra, så det samme ikke sker igen. Meningen er, at vi skal blive så forvandlet, at sådan nogle ord ikke skal komme fra os mere.

Vælg at velsigne i stedet

Hvad er det modsatte af at såre? Velsigne. Hvad er det modsatte af at kritisere? Opmuntre. Der står at frugterne af at leve et liv for Gud er godhed, retfærdighed og sandhed. (Efeserne 5,9) Det må reflekteres i vores ord. Tænk at være et forbillede i disse ting, i stedet for en der river ned med negative ord. Vi er kaldt til at opbygge, være gode mod hinanden. Velsigne. Det kan vi også bruge beskeder og sociale medier til. Sådan nogle ord vil vi ikke fortryde, hverken her eller i evigheden!

«Lad ingen ringeagte dig, fordi du er ung, men vær et forbillede for de troende i tale, i adfærd, i kærlighed, i troskab, i renhed!» 1. Timotheus 4,12.

Vi skal passe på at vores ord ikke giver noget mørke, men lyser op i stedet for. Her gælder det om at være bevidst og årvågen.

«Herre, sæt vagt ved min mund, vogt mine læbers dør!» Salme 141,3.

Skrifsteder er taget fra bibelen.dk, den autoriserede oversættelse af bibelen 1992, med mindre andet er specificeret. Copyright © Det Danske Bibelselskab 1992.