3 ting at stoppe med at gøre i år (og for altid)

3 ting at stoppe med at gøre i år (og for altid)

Dette vil forbedre din lykke betydeligt!

5 min. ·

Disse er tre specifikke ting som bibelen taler klart om ikke at gøre, og som de fleste af os kristne er bekendte med. Dog ligger disse tendenser så dybt i vor natur, at vi ikke ser alle deres diskrete nuancer på en gang. Hvad er motivet bag det, vi siger, eller det vi gør, eller det vi ikke siger eller ikke gør. På en skala fra et til ti, hvor fri tror jeg så, jeg er, fra disse ting?

1. Bekymring

“Derfor siger jeg jer: Vær ikke bekymrede for jeres liv, hvordan I får noget at spise og drikke, eller for, hvordan I får tøj på kroppen… Se himlens fugle; de sår ikke og høster ikke og samler ikke i lade, og jeres himmelske fader giver dem føden. Er I ikke langt mere værd end de? Hvem af jer kan lægge en dag til sit liv ved at bekymre sig?” Matthæusevangeliet 6:25-27.

Nogle af os har tendens til at bekymre sig meget. Nogle af os oplever en fysisk reaktion der kommer med bekymrende tanker, og kæmper måske med angst som vi måske har brug for professionel hjælp til at håndtere.

Der er mange ting som er ude af vor kontrol. Der er mange ting som vi ønsker at kontrollere. Vi kan bruge utallige timer på at tænke over disse ting og forestille os de værst mulige scenarier.

Næste gang du bliver fristet til bekymring så prøv at tænke tilbage til tankens udspring. Kunne det være, at det kom fra en mangel på tillid til Gud? Selv hvis ting kom til at gå på den “værst tænkelige måde,” tror vi så på Guds løfte om at alt virker sammen til gode for dem, der elsker ham? (Romerbrevet 8:28)

At have tro betyder ikke, at tingene altid går på den måde som vi ønsker, de skal. Men at have tro betyder at vi er i fuld fred og hvile i enhver situation, fordi vi stoler på Guds fuldendte styrelse i alt som sker.

“Men søg først Guds rige og hans retfærdighed, så skal alt det andet gives jer i tilgift. Så vær da ikke bekymrede for dagen i morgen; dagen i morgen skal bekymre sig for det, der hører den til. Hver dag har nok i sin plage.” Matthæusevangeliet 6:33-34.

Klik her for mere hjælp til hvordan du kan besejre bekymring.

2. Dømme andre

“Døm ikke, for at I ikke selv skal dømmes.” Matthæusevangeliet 7:1.

Det kan ikke siges mere klart end dette. Men er det lettere sagt end gjort? Hvis vi er ærlige mod os selv, synes det sådan.

Vi kan ikke fornægte, at den gennemsnitlige hjerne tænker tusinder af tanker hver dag. Vi bearbejder hele tiden, det vi ser, hører og oplever; vor hjerne danner indtryk, spekulationer, konklusioner. Hvor mange af disse tanker er 100 procent sande, retfærdige og gode? (Filipperbrevet 4:8) Når det handler om vort indtryk af andre mennesker specielt, drager vi så beslutninger ud fra det vi ser og hører, eller kunne der være mere end det øjet ser? Overgiver vi det hellere til ham som dømmer retfærdigt? (Første Petersbrev 2:23). Dette giver en helt ny dimension af, hvad det vil sige at tage vore tanker til fange.

Giver dette os et helt felt af fjender at tage fat på? Ja. Er det muligt? Nej.

Klik her for at læse mere om en af de absolut vigtigste ting at gøre i vore liv: dømme os selv

3. Bagtalelse

At dømme er næsten en naturlig handling for os mennesker. Men når det går op for os, hvor ofte vi faktisk bliver fristet til disse tanker og begynder at arbejde på at holde vore hjerter rene, så er der ingen tvivl om, at bagtalelse vil blive stoppet ret hurtigt.

Hvorfor er vi tilbøjelige til at bagtale? Kunne det være, at vi på en eller anden måde er misundelige, utilfredse, ubarmhjertige, selv-retfærdige, sladder-elskende; men med en underliggende tone om at vi selv er bedre end andre (dvs. stolthed)? (Filipperbrevet 2:3)

“… de løber med sladder, de bagtaler andre … De ved, at Gud har bestemt, at lever man sådan, fortjener man at dø; alligevel lever de ikke bare selv sådan, men bifalder også, at andre gør det.” Romerbrevet 1:29-32.

Klik her for at læse mere om alvoren om denne onde vane: Bagtalelse

Uanset hvor meget af os selv vi ser i disse ting, er vi stadig i live, og er i stand til at gøre det godt igen i nådens tid. Hvorfor ikke gøre det vigtigt at komme fri fra at bekymre sig, dømme og bagtale i år? De ligger dybt i vort kød, men vi kan være fuldkomne så langt som Guds lys skinner. Dette vil ikke kun forbedre vor lykke indvendigt, det vil også forbedre vore forhold til andre bemærkelsesværdigt. Tænk at være i stand til at have et rent hjerte, så rent at det skinner som et spejl! Vi er ikke fuldkomne endnu, men vi kæmper for fuldkommenhed!

Skrifsteder er taget fra bibelen.dk, den autoritære oversættelse af bibelen 1992, med mindre andet er specificeret. Copyright © Det Danske Bibelselskab 1992.